Våffeldagen!

Att äta våfflor på våffeldagen är en tradition jag inte kan motstå. Våfflor är lyxigt och har ett ganska stort sentimentalt värde för mig. Min mamma serverade alltid våfflorna med hallongrädde, jag har nämligen aldrig gillat grädde – men om man dolde smaken med hallon funkade det väl. Hallon har jag nämligen alltid älskat.

Våfflor

  • 3,5 dl vetemjöl
  • 3 dl växtmjölk
  • 1 dl kolsyrat vatten
  • 100 g mjölkfritt margarin + extra till gräddning
  • 1 nypa salt
  • 1 tsk bakpulver
  1. Sätt ugnen på 50°c.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  3. Smält margarinet i mikro eller kastrull.
  4. Blanda ner mjölken i det smälta margarinet.
    Vispa ner mjölkblandningen i bunken med torra ingredienser och rör till en klumpfri smet.
  5. Vispa ner vattnet, vispa inte så kraftigt om du använder kolsyrat vatten.
  6. Värm upp våffeljärnet och pensla på lite margarin.
  7. Grädda gyllenbruna våfflor.
  8. Låt färdiga våfflor vila i ugnen medan du gräddar klart smeten.

Och naturligtvis kan man göra dem glutenfria också:

  • 3 dl havremjölk
  • 1 dl kallt vatten, ev kolsyrat
  • 100 g mjölkfritt margarin + extra till stekning
  • 1 dl rismjöl
  • 1 dl bovetemjöl
  • 1 dl majsstärkelse, maizena
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk socker, kan uteslutas
  • 1 nypa salt
  1. Blanda alla torra ingredienser.
  2. Smält margarinet och blanda sedan ner mjölken i kastrullen.
  3. Vispa mjölkblandningen i bunken med de torra ingredienserna.
  4. Vispa ner vattnet, vispa inte så kraftigt om du använder kolsyrat vatten.
  5. Hetta upp ett våffeljärn, smörj det med margarin och grädda gyllenbruna våfflor.

Hallonsylt

Jag vill ha havre- eller sojagrädde och hallonsylt, eller möjligen jordgubbssylt till mina våfflor. Enklaste sylten görs med chiafrön:

  • 250 g mosade, tinade hallon (eller jordgubbar, blåbär, skogsbär)
  • 2 msk chiafrön
  • lite vaniljsocker
  • 2 msk agavesirap eller socker
  1. Blanda allt tillsammans och låt stå en timma i kylen innan servering.
  2. Färdigt att äta!

0 comments on “Våffeldagen!Add yours →

Vad tänker du? Har du några frågor? Lämna ett meddelande!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: