Skafferiet, del 2

Ketchup, växtmjölk, majonäs, ost är sådant som vi gärna köper färdigt. Det är enkelt och tillgängligheten blir allt större. Men att kunna göra saker från grunden och att inte behöva förlita sig på halv- och helfabrikat när man kanske inte har den möjligheten är en tillgång. Det är inte särskilt svårt. men man behöver en del utrustning.

En matberedare och en high-speed blender är grunden. Dessa kommer i olika prisklasser. Under 15 år använde jag en Philips matberedare som jag köpte för 700 kronor, den räckte hela vägen tills skålen sprack och det inte fanns någon reserv att köpa. När man väljer en matberedare bör man titta på antalet watt (den ska orka arbeta) och tillbehör i form av knivar, rivjärn och skivare. Min hade dessutom plats för en blender som lätt fixade till enklare soppor, drinkar och puréer. En high-speed blender kommer i prissklasserna dyr –> svindyr. Det är ofta en stor investering och man bör bestämma sig för att använda den till mer än att göra jordnötssmör en gång i kvartalet. Vitamix är maskinen att drömma om, men det finns flera prisvärda som kommer i närheten vad det gäller både kvalité, funktionalitet och uthållighet. Här går man efter watt återigen, en high-speed blender ska kunna gå länge utan att motorn skär sig. Gör man sin egen nötsmör så krävs det rätt mycket av blundern och det går inte med en stavmixer eller vanlig blender, oljan frigörs inte från nötterna. Min första maskin var en Omniblend, en mycket prisvärd och robust maskin. Den har en smart stav som man kan röra i blendern under tiden som den är igång och på så sätt hindra att maten fastnar på sidorna. Jag köpte sedan en Blendtec, inte för att jag behövde en egentligen men för att jag gick en kurs där man använde deras ”twister jar” som var helt oslagbar när det gällde att göra nötsmör, majonäs och annat som skall vara kladdigt och fluffigt och alldeles slätt. Locket går att vrida fram och tillbaka, och man skrapar då sidorna. Rätt och slätt genialiskt. På samma kurs hade man även en NutriBullet som vi använde när Twistern var upptagen. Fördelarna med en NutriBullet är att den är mindre, billigare och knivarna är i locket så man får ut allt ur behållaren så mycket enklare. Nackdelen är att man måste pausa och kan inte köra mer än en minut åt gången. Annars överhettas den. Jag köpte en på rea och nu använder jag den dagligen till smoothies. Den är också väldigt enkel att ta med sig, till skillnad från de stora maskinerna som är både tunga och stora.

Bestäm dig för vad du ska använda din high-speed blender till och köp därefter. Kolla recensioner. Det kommer nya märken och modeller hela tiden.

Tillbaka till skafferiet. Börja med att städa ur och sortera upp det som finns i ditt skafferi (eller skåp, hyllor), kassera sådant där datumet gått ut. Titta på innehållsförteckningen och kontrollera att det är vegansk. Förvara inte mer än du behöver, men ha det du behöver hemma. Genom att sortera och gruppera dina livsmedel är det enklare att överblicka – och chansen att du använder det du har, istället för att köpa nytt, ökar.

Det finns två böcker som är i särklass bäst i denna genre. Den ena är av Miyoko Schinner’s The Homemade vegan Pantry och den andra är Emilie Holm’s Vegomejerier. Emilies bok brukar finnas på biblioteket om man vill låna istället för att köpa.

Här lär man sig göra egen växtmjölk, smör, ost, tillbehör och smaksättare. Det är kanske inte det första man gör när man blivit vegan men intresset kommer att komma, allteftersom man gör kopplingen mellan vad en påse havregryn kostar jämfört med en liter havremjölk. Samma sak med sojabönor, sojamjölk och tofu.

I samband med Coronaviruset och den isolering många väljer eller tvingas till visar Miyoko hur man gör många av hennes recept, ifrån hennes eget hem. Se och lär från en av världens främsta veganost-tillverkare (Miyokos) när hon helt ofiltrerat bjuder på sig själv och sina tips. Första avsnittet finns här: Miyoko’s Youtube, episode 1

0 comments on “Skafferiet, del 2Add yours →

Vad tänker du? Har du några frågor? Lämna ett meddelande!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: