I skafferiet

Vi befinner oss i en otroligt surrealistisk verklighet med Covid-19, Corona-viruset. Att vara isolerad, oavsett om det är frivilligt eller påtvingat gör att man behöver fundera på vad man behöver ha hemma. Hur mycket mat behöver man faktiskt ha för att klara sig ett par dagar, en vecka, två veckor – och vad är det som man verkligen känner att man inte klarar sig utan?

I januari 2020 reste jag till Gotland för att fly undan världen och koncentrera mig på att skriva. Jag tog med mig allt jag skulle behöva under ca 10 dagar – eftersom jag visste att ett besök i Visby skulle leda mig in i frestelse av nostalgiska promenader och extrem köplust. Sån är jag, jag vet mina brister så därför kan jag också undvika dem. Mat är en typisk ursäkt för att ”åka och handla” så därför hade jag med mig så att jag skulle klara mig, men också det absolut enklaste. Jag hade låst en väldigt liten stuga med ett väldigt litet kylskåp.

Frukost: Jag hade två hembakade surdegsbaguetter med mig. Jag åt en bit och resten blev fågelmat. Surdegsbröd håller inte länge och man behöver en brödrost för att fräscha till det. Jag hade med mig 1 liter fiberhavregryn blandat med solrosfrön, pumpakärnor, valsade havregryn och kanel. Denna använde jag till frukost, antingen i kallgröt (overnight oats) eller varm, när jag kokade den till gröt. Jag hade också med mig ett paket knäckebröd, Karlshamns frösmör och jordnötssmör. iKaffe (soja) till teet och chokladdryck till overnight oats.

Te, smoothie och overnight oats

Lunch: I en mindre påse hade jag tagit med mig vegansk proteinpulver som jag använde i smoothies. I en låda hade jag plockat på mig 7 apelsiner, 10 clementiner, 7 bananer, en stor bit färsk ingefära och 10 passionsfrukter (det var extrapris, 10 för 20 kr). Det enda köksredskapet jag tog med mig var min NutriBullet. Jag använde den till smoothies och en stavmixer hade inte kunnat göra jobbet i närheten av lika bra. En bra investering.

Middag: Mina middagar skulle i grunden vara en sallad med gryn och baljväxter. Jag hade i huvudsak med mig spetskål, bladselleri, morötter, jordärtskockor, avokado och röd lök. Utöver det en förpackning med mathavre och en med råris samt tetraförpackningar med röda bönor, svarta bönor och kikärtor. Dressingen, eller dippsåser, är det som mättar och smaksätter, så jag hade med mig ett halvt kilo cashewnötter, tamarisoja, vitlök, näringsjäst och färsk chili för att kunna göra den godaste och smakrikaste. Även här gjorde NutriBullet sitt jobb, och jag fick en slät och fin dressing.

Mättande och smakrik sallad med cashew och avokadodressing.

Jag hade även med mig en påse potatis från min lokala handlare, ett paket friterad tofu från Yo-Pin och ett paket med ICAs ”fisk”-pinnar – mest som comfortfood, om det skulle bli kallare än jag tänkt mig eller jag på något sätt skulle behöva variera mig.

Potatispuré med tofu-pinnar och en väldigt rinnig remouladsås. Varmt och mättande en vinterdag i januari.

Jag hade också ett par påsar linschips och lite segt godis för mina planerade sena nätter.

Brödet var en missräkning, och jag tillät mig efter tre dagar att åka till Sveriges bästa mataffär 2019, Stora Coop i Visby. Där fanns en större vegansk avdelning och jag köpte lite nya halvfabrikat som jag inte sett förr, mest pålägg och ett grovt, skivat bröd. Men också VEGO chokladen med nötter som är himmelskt god 🙂

Det är dock annorlunda att vara hemma och vara isolerad. Här har jag tillgång till frys och stort kylskåp. Inte ens att jästen varit slut i två veckor hindrar mig från att baka eftersom jag har en välmående surdegsstart som alltid är redo att köras igång. Visst tar det lite längre tid, och brödet är inte så hållbart, men när man är hemma utan avbrott så är tid det man har allra mest av.

Det jag ser till att ha hemma nu är torra bönor, havregryn, solrosfrön, potatis, morötter, mjöl (både fullkorn och vanligt), te och några förpackningar med Biscoff kakor. I frysen finns bröd, bullar, frukt och bär. Jag har inte bunkrat, men jag har ändå sett till att ha en extra havregrynspåse och torra bönor och jag är absolut skyldig till att ha köpt fyra paket Alpro Choklad Sojadryck på en gång! Den är ju så sjukt god, speciellt med kanel… ja, jag använder den till overnight oats men också till kallt kaffe, det blir en fantastiskt god latte för någon som inte tycker om kaffe, men vill ha något riktigt sött, uppiggande och gott!

0 comments on “I skafferietAdd yours →

Vad tänker du? Har du några frågor? Lämna ett meddelande!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: