Plättar

Pannkakor och plättar!

Visst går det att få riktigt goda pannkakor och plättar även utan ägg.
Plättar

Visst går det att få riktigt goda pannkakor och plättar även utan ägg.

Mitt personliga favoritrecept är väldigt enkelt, men det skiljer sig pyttelite åt ifall det ska vara pannkakor eller plättar. När jag gör plättar vill jag ha dem lite tjockare, men inte stabbiga som amerikanska pannkakor. Jag får detta genom att tillsätta lite bakpulver i smeten. Ibland lägger jag i lite kardemumma eller kanel också, för att få en annan grundsmak – speciellt nar jag serverar färsk frukt till. Ska det vara sylt och havregrädde så brukar jag ha dem helt naturella.

För 8 pannkakor eller knappt 45 plättar behövs:

  • 4 dl vetemjöl
  • ev 0,5 tsk bakpulver om du vill ha lite tjockare plättar, som på bilden
  • 0,5 tsk salt
  • 1 flaxägg (1 msk malda linfrön som fått svälla i 2,5 msk vatten i drygt 10 minuter)
  • 7 dl havremjölk
  • 30 g margarin eller kokosolja (om jag ska servera med färsk frukt brukar jag använda kokosolja)
  • Kokosolja, margarin eller rapsolja till stekning

Gör så här:

  1. Blanda vetemjöl och bakpulver om du ska använda det. Vispa mjölet med hälften av havremjölken och saltet.
  2. Vispa ner resten av mjölken + flaxägget och margarin/kokosolja.
  3. Värm upp en stekpanna eller plättlagg, smöra med olja eller margarin precis innan du häller i smeten. Stek någon minut på varje sida tills pannkakan/plättarna är gyllenbruna.
  4. Lägg på ett fat, stek resten – ät och njut!

0 comments on “Pannkakor och plättar!Add yours →

Vad tänker du? Har du några frågor? Lämna ett meddelande!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: