Livet utan ost eller livet efter mejeri-osten!

Ost var en av de saker jag inte trodde att jag skulle kunna leva utan. Det och glass. Yoghurt också kanske. Men det finns alldeles fantastisk glass i alla prisklasser, helt växtbaserade. Och det finns även yoghurt i alla tänkbara varianter. osten då?

Ja, det inns ost och det finns många sorters ost. Utbudet av bredbar ost (Oatlys ”På Mackan” och Violifes ”Creamy” till den klassiska Tofutti Cream Cheese) växer hela tiden. Ost som smälter bra på en pizza eller varm macka finns det också numera riktigt bra substitut för. Men den där skivan Greve eller Cheddar som avnjöts på en nybakad fralla på söndagsmorronen, den är inte helt enkel att ersätta. Det finns gott om växtbaserade ostar att välja på och det är helt enkelt bara att smaka sig fram. 

Men, färdiga produkter i all ära. Det går alldeles utmärkt att göra sin egen ”ostiga” smaksensation. Smaken av osten (umami) kommer från näringsjäst. Du köper näringsjästen, eller bjäst i hälsokostaffärer. Dessa flingor smakar väldigt mycket ost och förhöjer det mesta.

Ett enkelt pålägg göras av blötlagda cashewnötter som mixas med lökpulver, salt och jästflingor. När jag saknade osten på pizzan körde jag vita bönor i mixern tillsammans med vitlök och lökpulver, salt och lite neutral kokosolja och några matskedar bjäst. Det blev supergott – och mättande. Det såg ut som potatismos på pizzan, men hur gott som helst!

Växtbaserad pizza med ostsmakande böntopping och ungnsbakad aubergine på en habanerosås

Som mycket annat så handlar växtbaserad mat mycket om att tänka annorlunda. Man är van vid att osten ska se ut på ett visst sätt och konsistensen ska vara som den brukar. Det blir inte alltid så, och med tiden vänjer man sig vid det också och uppskattar smakerna på ett annat sätt och hittar nya konsistenser.

0 comments on “Livet utan ost eller livet efter mejeri-osten!Add yours →

Vad tänker du? Har du några frågor? Lämna ett meddelande!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: