Den perfekta tårtan

Aningen provocerande rubrik, jag förstår det. För vissa är ju en prinsesstårta den ultimata lyckan, för andra är det cheesecake med tårta 🙂

Jag hör till den senare kategorin – och som vegetarian ansåg jag att all mat blev bättre med ost och alla bakverk blev bättre med New York cheesecake. Detta är vad jag egentligen ”offrade” när jag blev vegan. Men jag sa till mig själv att ”du är inte allergisk, vill du äta ost så gör det, vill du äta cheesecake, så gör det”. Pyttsan heller! Ett halvår efter att jag kommit ut som vegan satt jag i Milano och hade beställt in en Pizza Vegetale med buffalomozzarella. Jag åt den, men skrapade bort osten och det kändes inte alls bra. Så var det med det, ingen mer ost. Ytterligare ett och ett halvt år senare sitter jag i Las Vegas på Cheesecake factory, jag beställer in en Peanutbutter Swirl cheesecake och ber att få den utan grädde. Jag smakar den och jag smakar makens. Men det går inte. Hur kan jag äta mejeriprodukter efter allt jag lärt mig? Det här är baksidan av att vara vegan, man får en medvetenhet och kunskap som är svår att bortse från. Samvetet. Etiken. Och taaa-daaa jag hittade den! En klassisk Oreo Cheesecake (den allra först jag smakade i New York för en massa år sedan).

Jag kanske ska förtydliga att det är den klassiska New York Cheesecake som är bakad i vattenbad i ugnen som jag älskar, inte kalla/frysta.

Förr så var min typiska födelsedagstårta en Cheesecake Carrotcake, dvs morotskaka med cheesecake och creamcheese frosting. Det gick åt 1 kg Philadelphiaost. Prinsesstårtan brukade få ett extra lager av cheesecake och samma sak med choklad och nöttårtor. Det fanns alltid ett par lager bakad cheesecake i frysen som jag kunde använda när det blev dags för en tårta. Som vegan gick jag tillbaka till cupcakes istället… enklare och behändigare. Men nu, nu finns det inga ursäkter. Min favorittårta är veganiserad och bakad!

Chokladbotten med cheesecake och nutellafrosting, helt enkelt den perfekta tårtan!

Chokladbotten, recept av Carolina Tegelaar
Cheesecake i vattenbad i ugnen
Två chokladbottnar och en cheesecake monteras frysta med nutellafrosting mellan lagren och ovanpå.
Hela tårtan packas in i sugarpaste och detaljerna är gjorda i färgad marsipan.
Tårtan i genomskärning. Aningen snålt med nutellafrosting, men den tog faktiskt slut! Mental minnesanteckning: använd en mindre form!

Receptet kommer kommer snart!! Det är så många delar och jag gjorde rätt mycket på ”känsla” så det är svårt att skriva ner exakt!

0 comments on “Den perfekta tårtanAdd yours →

Vad tänker du? Har du några frågor? Lämna ett meddelande!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: