Baka utan smör, ägg och mjölk!

Visst skulle det kunna vara något av det svåraste man kan tänka sig, att baka utan de vanligaste ingredienserna. Men som med det mesta är det bara själva tanken som är svårt, när man väl kommit över den så börjar det roliga.

Jag var ganska bra på att baka lacto-ovo vegetariskt, en av mina starkaste sidor faktiskt. Allra bäst var New York Cheesecakes (bakade i vattenbad) och cupcakes i alla former och färger – för att inte glömma cheesecake cupcakes och klassiska tårtor med cheesecake… Men utan Philadelphia creamcheese (färskost) och ägg och grädde – kan det vara möjligt?

Vegan Oreo Cheesecake

Jodå, det är möjligt och efter många försök hittade jag ett recept på en bakad cheesecake som är riktigt nära originalet (eller så är jag så långt borta från mitt smakminne att jag tror att det smakar samma sak!).

Choklad & mint cupcakes
Muffins med Jordnötssmör
Choklad cupcake med romfrosting

Cupcakes samma sak. Jag utgår fortfarande från mina vanliga recept men ersätter ägg med antingen aquafaba (bönspad) eller soja + vinäger. Men om man inte vill uppfinna hjulet på nytt så finns det recept att tillgå. Karolina Tegelaar är Sveriges främsta veganska kreatör. Hon har gett ut flera bakböcker och delar med sig av sina recept på Facebook och på Kakboken.se

0 comments on “Baka utan smör, ägg och mjölk!Add yours →

Vad tänker du? Har du några frågor? Lämna ett meddelande!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: