Älskade Kladdkaka!

Första gången jag smakade kladdkaka blev jag förälskad. Var jag möjligen 6-7 år gammal kanske? Det var sommar och jag hängde i det klassiska herrgårdsköket och såg när alla kvinnorna gjorde sin del för det stundande kalaset. Knådade degar och vispade smetar. De arbetade med en sån självklarhet och lätthet som man bara får genom att ha gjort något jättemånga gånger. Jag satt i kökssoffan och låtsades läsa en bok eller tidning men i själva verket var jag uppslukad av allt som hände.

Kalaset var ett klassiskt kafferep med massor av kakor, fruktpajer och tårtor i överflöd. Kaffe och likör serverades till. Och saft, hemmagjord så klart. Och så var den där. Jag visste inte vad den hette. Jag kunde inte förstå vad det var i den, som gjorde den så kladdig och så seg inuti. När jag kom hem och berättade för min mamma sa jag att det nog var banan i den. Nästa gång jag blev bjuden på en bit kunde jag inte hålla tillbaka min glädje och utbrast ”snälla, jag måste få receptet” och alla de vuxna omkring mig skrattade, men jag fick receptet på ”Professorer” och det blev vår söndagsefterrätt så länge jag bodde hemma. Professorerna skiljer sig på så sätt från Kladdkakan att den även har smält choklad och mandlar i sig, men principen är den samma.

Kladdkaka med extra mycket choklad till en god vän

Av sentimentala skäl tycker jag att en kladdkaka ska vara fylld av chokladsmak och inget annat, men ibland piggar kanel, ingefära, kardemumma eller arrak upp. Hackade nötter kan också passa bra ibland. Traditionellt serveras kladdkaka med grädde. Mitt allra bästa recept kommer från Carolina Tegelaar på Kakboken.se (mest känd kanske som SwedishVegan på instagram och Kakboken utan ägg och mjölk på FaceBook).

PERFEKT KLADDKAKA MED AQUAFABA
100 g mjölkfritt margarin
1 dl aquafaba (vätskan i en tetra/konservburk med kikärtor)
3 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 nypa salt
1 nypa vaniljpulver

+ 100 g smält 70% choklad om så önskas. Denna vänds i allra sist.

Värm ugnen till 200°C. Smörj och bröa formen. Smält margarin i en kastrull. Vispa upp aquafaba och strösocker i en köksassistent eller med en elvisp tills det blir vitt och pösigt. Vispa inte för länge, det ska inte bli marängsmet, bara vitt och pösigt så att det bildas märken ”ringar” av vispen när den kör. Vänd sedan ner vetemjöl, kakao, salt och vaniljpulver tillsammans med det smälta smöret. Använd gärna en slickepott för att se till att allt blir blandat. Överarbeta inte smeten. Häll ner smeten i formen och grädda i mitten av ugnen. För en form på 22-24 cm gräddas kakan i 12-18 minuter, för en form på 18-20 cm form gräddas kladdkakan i 17-18 minuter. Serveras väl kyld.

0 comments on “Älskade Kladdkaka!Add yours →

Vad tänker du? Har du några frågor? Lämna ett meddelande!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: