Kommer Snart

Tofu-röra (eller skramlad tofu)!

Ibland är det bara varm frukost (eller brunch) som gäller och kanske saknar man under några minuter äggröra – men inte länge. Med minimal insats gör man nämligen en vegansk version med tofu. I vår familj kallar vi det ”skramlad tofu” som en ordlek på ’scrambled egg’, namnet beskriver faktiskt ganska bra vad det är frågan om.

Grundreceptet jag använder mig av är ett paket tofu, det kan vara silkestofu eller hård tofu. Resultatet blir självklart annorlunda. Vill man ha en mer krämig röra så rekommenderar jag silkestofu, vill man ha lite mer tuggmotstånd så använd hård tofu. Om man ska göra fler än två portioner, eller redan har öppnat ett paket så ta båda sorterna, det tycker jag blir allra bäst. 

Förutom tofu behövs lite lök, buljong, b-jäst, svart salt (kala namak) och gurkmeja. Svårare än så är det inte – men det går att bygga ut i all oändlighet, så klart. B-jästen ger en lite ostig smak, det svarta saltet ger en äggsmak och gurkmeja ger den gula färgen.

För inte så länge sedan gjorde jag en ”skramlad kikärta” istället, som faktiskt nästan var godare i konsistensen. Testa gärna båda! 

Jag älskar ju vita bönor i tomatsås, ibland gör jag dem från grunden och ibland blir det från burk och till det rostat bröd. Till det starkt svart te med iKaffe. Minnen från mina år i England kommer alltid tillbaka.

SKRAMLAD TOFU

  • 2 små charlottenlökar (eller annan lök), finhackade
  • Rapsolja att steka i (kan uteslutas)
  • 0,5 tsk gurkmeja (pulver)
  • 0,5 tsk kala namak (svart salt), kan uteslutas om man inte vill ha äggsmaken
  • salt, peppar
  • 300 g tofu (medelhård t ex Kung Markatta, YoPin), smulad
  • 1 dl vegansk matgrädde (t ex Oatlys iMat, Apro mat)
  • 2 msk b-jäst
  • Smaksättning kan vara vitlök, svamp, soltorkade tomater, finhackade örter, svart- eller grönkål mm
  • Stek den finhackade löken i olja utan att den tar färg men blir mjuk. Blanda i salt, gurkmeja och lite peppar.
  • Häll ner den smulade tofun och fräs några minuter, innan du häller på grädden och låter de puttra några minuter på svag värme.
  • Häll i näringsjäst och smaka av med kala namak.
  • Färdigt!

SKRAMLAD KIKÄRTA

  • 1 burk/tetra kikärtor, avrunna
  • 2 msk citronjuice
  • 2 msk b-jäst
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 0,5 tsk gurkmeja (pulver)
  • svartpeppar, mald
  • 0,5 tsk kala namak (svart salt), kan uteslutas om man inte vill ha äggsmaken
  • 6 msk hummus (gör egen genom att mixa 1 dl kikärtor med 1 msk tahini, vitlök och koriander – tillsätt vatten tills det blir rätt konsistens)

Mosa kikärtorna tillsammans med citronjuicen med en gaffel. Blanda i kryddor och hummus och blanda ihop allt till en röra. det ska vara lite bitar i så kör det inte i en mixer eller matberedare. Stek på medelvärme tills det fått en stekyta, olja är inte nödvändigt. Rör med jämna mellanrum.

Servera med exempelvis stekt svamp, rostat bröd och vita bönor.

0 comments on “Tofu-röra (eller skramlad tofu)!Add yours →

Vad tänker du? Har du några frågor? Lämna ett meddelande!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: