Växtätare, strikt vegetarian, herbivore eller vegan?

Standard

Det är lika bra att gå rakt på sak. När jag säger att jag är vegan så blir alltid någon provocerad. Förutom att man undrar vad jag äter så är det som att de förväntar sig att det ska hoppa upp en mink ur fickan på mig eller att min väska ska vara full av sprayburkar – och är jag trött på morgonen så är det väl för att jag släppt ut djur hela natten.

Ordet ”vegan” är helt enkelt väldigt laddat för många. Så, istället brukar jag säga att jag ”äter bara från växtriket” eller jag är ”strikt vegetarian” (som det bland annat heter när man flyger med SAS – som för övrigt skall få en helt egen krönika här, tids nog). ”Herbivore” tycker jag är ett fint ord men det är inte alla som nappar.

Frågor har alla. Jag har varit vegetarian sedan milleniumskiftet och slutade med ägg och mejeriprodukter i september 2014. Jag tänkte prova året ut och sedan göra en utvärdering. jag gav mig ganska lösa tyglar, om jag blev sugen på glass eller ost eller yoghurt (de tre produkterna jag förutsatte att jag skulle sakna mest) så skulle jag så klart få äta det. Det finns inget värre än att förbjuda det. jag menar, hur många gånger har man inte sagt att ”jag ska sluta äta choklad” och ett par veckor senare så äter man tre chokladkakor på raken ”bara för att” och så är det ”kört”. Så som jag minns det blev min man väldigt upprörd över att jag fattade ett sådant här stort beslut utan att tänka på konsekvenserna. Dvs, vad skulle han äta? Han som carnivore hade, när vi träffades, aldrig hyst några större känslor för ”dekorationen på tallriken” och jag totalvägrade att ha köttprodukter i kylskåpet. Under de första åren var hushållet helt vegetariskt och maken åt kött och fisk på lunchrestaurangen. Men, sedan smög sig köttet in och lådan längst ner, som man brukar ha grönsaker i blev hans eget ”stash” och jag behövde inte se något. Att jag nu övergav det som han ansåg var ”det goda” med vegetariskt kost var helt enkelt fel. Spolar vi fram tre år så äter maken nu hellre sojaprodukter än köttprodukter. Han har övergivit korv helt och hållet. Mjölkprodukterna finns där, men i kaffet är det iKaffe (Oatly eller Alpro). Vi har kommit en lång väg. Och det enda jag kan ta äran åt mig för är tålamod och varje gång jag ser en ko, häst eller får så säger jag ”hur kan någon vilja äta en sådan vacker varelse?”

Men, vad äter du då? Ja, denna fråga får jag dagligen (fortfarande) på jobbet. Jag äter väldigt mycket bönor och råris i alla möjliga former. Jag älskar rostade bagels med jordnötssmör och skivad banan till frukost. Och Overnight Oats (kall-gröt på ren svenska). Burritos med ris och bönor är en annan favorit. Burgare med fullkornsbröd. Lasagne. Och No Dairy Ben & Jerry (halleluja), peanutbutter & cookie är så god att jag inte behöver nåt annat. Pad Thai med hemmagjord tofu. Hjälp kommer att finnas på den här sajten, ge mig en chans att uppdatera så kommer det att bli lätt för dig och din familj med.

Kosttillskott då? Järn äter jag dagligen eftersom jag alltid haft taskiga järnvärden. Byter du kostvanor så kolla med vårdcentralen, det ligger i allas intresse att värdena ska vara normala. B12 äter jag med, och det ska alla göra. vad man än äter. Sen tar jag faktiskt inte nåt mer. Omega brukar nån nämna, men nä, det är inget jag känner att jag saknar. Lite linfrön i havregrynsgröten räcker kanske?

Svårigheter som jag upplevt har varit när jag reser. Oavsätt om jag reser i Sverige eller utomlands. Det första året var jag i Danmark en långhelg och tog för säkerhets skulle med mig två liter sojamjölk (vanilj) och ett kilo ekologisk musli, en skål och en sked. Detta blev min frukost och kvällsmat. Till lunch åt jag bananer och nötter. En annan gång var jag i Dublin, en stad med många unga invånare så jag trodde det skulle vara lätt. Det var det inte. Det jag brukar leta efter är 1) indisk restaurang 2) Thai restaurang 3) Sushi. Alla tre har vegansk mat även om de inte skriver ut det. Jag hittade inget av ovanstående och jag åt bananer, nötter och flapjacks i två dagar tills jag hittade en hare Krishna-restaurang (Govindas) som hade grädde i ALLT men kunde fixa lite grönsaker vid sidan av till mig… Sedan dess har jag laddat ner Happy Cow-appen i min telefon och livet är lite enklare. Men, finns det inget så finns det inte och då är frukt och nötter en klassiker. Och det behöver inte vara dåligt heller, tvärtom, det är ju faktisk väldigt ”rent” och bra fetter. Det man saknar är väl att sitta ner och ta en paus i samband med måltiden. Tyskland är en dröm att resa i, liksom USA. Japan kommer allt mer. i Bangkok åt jag den godaste veganska mint-chocklad glassen någonsin” (okej då, den enda jag ätit, men helt gudomlig).

 

 

Vad tänker du? Har du några frågor? Säg något!