Den perfekta tårtan

Standard

Aningen provocerande rubrik, jag förstår det. För vissa är ju en prinsesstårta den ultimata lyckan, för andra är det cheesecake med tårta 🙂

Jag hör till den senare kategorin – och som vegetarian ansåg jag att all mat blev bättre med ost och alla bakverk blev bättre med New York cheesecake. Detta är vad jag egentligen ”offrade” när jag blev vegan. Men jag sa till mig själv att ”du är inte allergisk, vill du äta ost så gör det, vill du äta cheesecake, så gör det”. Pyttsan heller! Ett halvår efter att jag kommit ut som vegan satt jag i Milano och hade beställt in en Pizza Vegetale med buffalomozzarella. Jag åt den, men skrapade bort osten och det kändes inte alls bra. Så var det med det, ingen mer ost. Ytterligare ett och ett halvt år senare sitter jag i Las Vegas på Cheesecake factory, jag beställer in en Peanutbutter Swirl cheesecake och ber att få den utan grädde. Jag smakar den och jag smakar makens. Men det går inte. Hur kan jag äta mejeriprodukter efter allt jag lärt mig? Det här är baksidan av att vara vegan, man får en medvetenhet och kunskap som är svår att bortse från. Samvetet. Etiken. Och taaa-daaa jag hittade den! En klassisk Oreo Cheesecake (den allra först jag smakade i New York för en massa år sedan).

Jag kanske ska förtydliga att det är den klassiska New York Cheesecake som är bakad i vattenbad i ugnen som jag älskar, inte kalla/frysta.

Förr så var min typiska födelsedagstårta en Cheesecake Carrotcake, dvs morotskaka med cheesecake och creamcheese frosting. Det gick åt 1 kg Philadelphiaost. Prinsesstårtan brukade få ett extra lager av cheesecake och samma sak med choklad och nöttårtor. Det fanns alltid ett par lager bakad cheesecake i frysen som jag kunde använda när det blev dags för en tårta. Som vegan gick jag tillbaka till cupcakes istället… enklare och behändigare. Men nu, nu finns det inga ursäkter. Min favorittårta är veganiserad och bakad!

Chokladbotten med cheesecake och nutellafrosting, helt enkelt den perfekta tårtan!

Chokladbotten, recept av Carolina Tegelaar

Cheesecake i vattenbad i ugnen

Två chokladbottnar och en cheesecake monteras frysta med nutellafrosting mellan lagren och ovanpå.

Hela tårtan packas in i sugarpaste och detaljerna är gjorda i färgad marsipan.

Tårtan i genomskärning. Aningen snålt med nutellafrosting, men den tog faktiskt slut! Mental minnesanteckning: använd en mindre form!

Receptet kommer kommer snart!! Det är så många delar och jag gjorde rätt mycket på ”känsla” så det är svårt att skriva ner exakt!

Kärleksmums

Standard

Vissa tillfällen kräver lite mer kärlek och omtanke. Det är då jag drar fram mina Kärleksmums. Ingen kan vara på dåligt humör med munnen full av choklad, kaffe och kokos…

Grundreceptet är det veganska konditor-geniet Karolina Tegelaars egenhändigt framtagna och finns i appen Kakboken. Jag kan verkligen rekommendera denna app, där finns allt man behöver (och lite till för inspiration) med tydliga anvisningar.

Ibland är det lättare att lämna en anonym lapp än att säga det högt… Mottagaren (jag) blev i alla fall sjukt glad!

Kikärtskakor med choklad!

Standard

Med en proteinhalt på ca 3,5% och blott 2 tsk agavesirap som sötning är detta en vinnare! Jag rekommenderar INTE att man säger ”detta är som en falafel med chokladsmak”, men det är ungefär så det är!

I en matberedare (med knivar) blandar jag en tetra (eller konservburk) med kikärtor (spara spadet till maränger, sockerkaka eller annat gott), en tesked med vaniljessens eller vaniljsocker, en deciliter jordnötssmör, två teskedar agavesirap, en tesked bakpulver och pyttelite salt + 100 gram riktigt mörk och vegansk choklad som är hackad i bitar.

Kör tills det blivit en deg.

Forma till bollar och tryck ut dem till runda kakor, jag vill ha dem lite tjockare, ca 1,5 cm. Det är en smaksak. Tänk på att de inte kommer att flyta ut, gör du dem tjocka kommer de att förbli tjocka! Lägg dem på bakplåtspapper och grädda i 175 grader i 20 minuter (är de tunnare kakor så blir det kortare gräddningstid).

 • 1 förpackning med kikärtor utan spad

 • 1 tesked med vaniljessens eller vaniljsocker

 • 1 deciliter jordnötssmör

 • 2 teskedar agavesirap

 • 1 tesked bakpulver

 • Lite salt

 • 100 gram riktigt mörk choklad, hackad i bitar.

 1. Sätt ugnen på 175 grader

 2. Mixa i en matberedare. 

 3. Forma till lagom stora kakor

 4. Grädda i 20 minuter 

 5. Ät!!

 

B12 <— kosttillskottet du behöver!

Standard

Inte alla behöver järn, d-vitaminer och liknande tillskott men ALLA behöver B12!

En tablett är allt som behövs. Själv tar jag ett glas vatten, en järntablett och en B12 innan jag går och lägger mig. 

Äter du växtbaserad mat så behöver du B12, alla andra kosttillskott kan en läkare på vårdcentralen säga till om du behöver men när det gäller B12 så går det inte att få i sig genom maten varför tillskott är nödvändigt. 

Helhetshälsa har tagit fram veganska alternativ – tyvärr finns det ingen ”vegan-märkning” hos Apoteken så om du inte vet vad som döljer sig bakom förkortningar och nummer kan det inte garanteras att något i kapseln är animaliskt. Förhoppningsvis blir det ändring. 

Googla för mer information!

Overnight Oats

Standard

Overnight Oats, eller som det ganska osexigt heter på svenska: Kall-gröt har eskalerat de senaste året. Jag erkänner mig skyldig till att äta denna dekadenta rätt både till lunch och frukost, mer eller mindre hela arbetsveckan. Innan jag går och lägger mig på kvällen gör jag i ordning en skål (frukost) och en burk (lunch). I varje häller jag 1 dl klippta havrekärnor (steel cut oats) eller 1 dl fiberhavre + 1 msk chiafrön, 2 msk solroskärnor och/eller pumpafrön och lite kanel. Jag häller på 2 dl havremjölk med chokladsmak och täcker med plast respektive sätter på locket och låter stå i kylen över natten.

På morgonen har torrvarorna förvällts och blivit en gröt. Jag äter den i skålen och tar med mig burken till jobbet.

Man kan variera i oändlighet utifrån grunden:
1 dl havregryn (fibrer) eller steel cut oats
1 msk chiafrön
2 dl växtmjölk

Jag brukar ibland lägga till lite kokosflingor eller hela blåbär.
1 msk jordnötssmör blandat med chokladmjölk ger en ”peanut buttercup” smak och helt plötsligt blir det en söndagsbrunch 🙂

Personen bakom Vegan Savage Heart:

Standard

1. Vilket är ditt bästa barndomsminne?

Antagligen är det när jag som sjuåring fick min svart-vita kattunge. Han var så liten att jag fick gå hem på skolrasterna för att ge honom mat i nappflaska. Vi var oskiljaktiga i de tio år han levde. 

2. Om du fick göra om något i livet, vad skulle du göra annorlunda?

Jag skulle ha rest till New York och Los Angeles på 90-talet. Jag var så övertygad om att jag var flygrädd att jag inte kom längre än till England. Jag är säker på att jag haft ett helt annat liv idag om jag gjort det – men jag kan så klart inte garantera att det varit bättre, bara annorlunda.

3. Vad är du mest stolt över?

Att jag tog körkort som vuxen! Att jag kan springa ett maraton och ännu längre! Överhuvudtaget att jag kan sätta upp mål och fullfölja dem. Jag är en drömmare och har många idéer, men jag kan urskilja vad som faktiskt måste göras och vad som får stanna kvar i skrivbordslådan.

4. Vad betyder musik för dig?

Allt! Utan musik stannar jag. Just nu lyssnar jag på det brittiska bandet Pride som gav ut två plattor. Jag älskar nästan hela spektrat av hårdrock. Från Pantera och Ministry till Journey och Bad English. För mig är musiken gamla såväl som nya vänner, som man besöker genom att lyssna på låtarna. 

5. Om du kunde resa vart som helst, vart skulle du resa – och varför?

Just nu låntar jag tillbaka till California. Till Los Angeles och San Fransisco och allt däremellan. Jag vill åka på en mat- och löparresa helt enkelt. Flera veckor helst, utan tvång på att passa tider.

6. Om du bara fick ta med dig en ryggsäck med ägodelar, vad skulle du ta med dig?

Svår fråga, jag har ju bara en ryggsäck med mig när jag är ute och springer mina längre rundor och då blir det ju vattenblåsa med två liter vatten, några clifbars och gels, en vindjacka, lypsyl och några bitar lakrits. Jag är dock inte säker på att det är just de grejer jag skulle ta med mig. De går ju trots allt att ersätta. 

Kanske skulle jag ta på mig mina smycken, mina signerade exemplar av Lemmy: White line fever och Mötley Crüe: The Dirt. Några CD-skivor som är signerade och varit så viktiga för mig att de inte kan ersättas. Jag skulle plocka ner några foton, eller fotografera av dem åtminstone. Min MacBook eller iPad, absolut min telefon och en laddare. Ombyteskläder och löparskor. 

Svårt att tänka sig. Ändå finns det massor av människor runt omkring oss som fått göra precis det här, välja bland sina saker och bara ta med det som de kunnat bära… 

I slutändan lär jag ha händerna fulla med tre kattburar och kattmat! Allt annat får lämnas kvar.

7. Vad gör du på fritiden?

Påtar i trädgården, springer, läser böcker, lyssnar på böcker medan jag springer… Bakar och lagar mat. Fotograferar.  Jag anser inte att städning är en fritidsaktivitet så det gör jag inte 🙂 

 8. Vem beundrar du mest?

Jag beundrar alla som vågar följa sina drömmar och göra något annorlunda. De som vägrar att ge upp. De som använder sin makt osjälviskt. En person? Kanske Nelson Mandela eller Mahatma Gandhi, som hade förmågan att entusiasmera och leda andra utan att använda våld. Dalai Lama naturligtvis. 

9. Vilka är dina tre absoluta favoritböcker?

10. Vad är du mest rädd för?

Människors dumheter och avsaknad av ödmjukhet. Vi har bara ett liv – varför döda varandra, varför allt hat och elakheter? Jag är rädd för att vi håller på att förlora greppet. Det är som jag läste i en Kalle & Hobbe-seriestripp : ”Det främsta beviset för att det finns intelligens i rymden är att de inte har kontaktat oss.” 

11. Hur känns kärlek för dig?

Varmt, ovillkorligt och tryggt. 

12. Vilken är din starkaste sida?

Tålamod. Och så kan jag vara tyst hur länge som helst! 

13. Om du vore statsminister, vad skulle du göra?

Genast starta all processer som behövs för att rädda naturen. Förbjuda plastpåsar och idiotiska plastförpackningar. Bygga ut järnvägen (bara ta kostnaden, låna pengar! Goddamnit!), förbjud bensin- och dieseldrift, gör det praktiskt taget gratis att installera sol- och ljusfångare och möjliggör att sälja tillbaka överskottselen. Höj skatt på vitt socker, läsk, godis, animaliska produkter

Förbjud alla former av djurplågeri. Slut på djurförsök. Slut på animaliska produkter i skönhetsmedel. Slut på kläder och möbler gjorda av djur. Slut på djur i burar. Slut på djur som inte får beta fritt. Slut på allt meningslöst dödande. 

Typ sådär. 

 

14. Om du kunde närvara vid en stor händelse, historiskt, samtida eller framtida, vilken skulle det vara?

Reading Festivalen 1983 med Black Sabbath med Ian Gillan på sång som headlinade på lördagen och Thin Lizzy som avslutade hela festivalen på söndagen. Tre av mina främsta  musikaliska hjältar på en och samma festival! Ian Gillan, Philip Lynott och John Sykes!

15. Vad skulle du vilja lära dig?

Jag skulle verkligen vilja kunna tala japanska.

16. Hur ser en perfekt dag ut för dig?

Sovmorron. Helst utan väckarklocka, sova tills jag vaknar. En löprunda på en mil. Ordentlig brunch (overnight oats, juice och en dirty chai latte på sojamjölk), poolhäng och solsken med en bra bok. På kvällen en vegansk bbq och drinkar i solnedgången innan en konsert med efterföljande fest tillsammans med bandet.

17. Hur skulle dina vänner beskriva dig?

Seriös, glad och kunnig men reserverad. Hög integritet. 

Djurens rätt 135 år (1882 – 2017)

Standard

Man behöver inte vara vegan eller vegetarian för att stödja Djurens Rätt men som vegan känns det nog ändå ganska naturligt. Djurens rätt har ett stort ansvar för att föra djurens talan, och är den organisation som kan påverka politiskt (nej, det räcker inte alltid med en aktiv Facebook-grupp, till syvende och sist är det politikerna som skriver våra lagar och det är dem vi behöver påverka för att få till förändringar).

Bli medlem på Djurens Rätts hemsida

Trottoarbaren i Norrköping

Standard

Jag hade inte förväntat mig att finna en vegansk lunchrestaurang i Norrköping, så därför blev lyckan överväldigande när jag faktiskt gjorde det!

Inhyst i Dynamos lokal vid Hallarna finns det alltså en supermysig pop-up restaurang med fantastiskt god mat. Husmanskost (gryta och lasagne), rawfood (sallad) och en burrito ”to die for”. Dessutom finns det fika i form av bland annat chokladboll och mintchoklad-biskvi.

Då jag befinner mig i Norrköping ganska mycket så kommer jag att äta här så ofta jag kan och jag hoppas att restaurangen kommer att finnas kvar (och oannars så får jag väl bli en sådan som jagar foodtrucks på lunchen)!

Hemsida / Facebook / instagram

Krämig jordnötsgryta med den krispiga salladen och tillhörande magiskt goda dressing

Pulled jackfruit i pitabröd – himmelskt gott!!

Trottoarbarens legendariska lasagne, precis vad man önskar sig – vilken dag som helst!! Den finns alltid på menyn!

Lacto, ovo, vego, vegetariskt…

Standard

Halvfabrikat i kyldisken

Det är inte helt enkelt att hålla isär begreppen om man inte är invigd i vego-världen redan. Om någon ”bara äter växter” eller är ”vegan” så är det samma sak. Inga animaliska produkter. 

”Vego” används flitigt men är flytande. Det kan vara vegetariskt men det kan vara vegan. Fråga! Det är det enda sättet. 

På ”vego”-produkterna brukar det stå ord som ”lacto” (mjölk) och ”ovo” (ägg). 

När något är ”vegetariskt” så brukar det betyda lacto-ovo vegetariskt, dvs vegan med ägg och mjölkprodukter. Men strikt borde vegetariskt och vegan vara samma sak. Egentligen. 

Leta efter nån liten textruta som säger ”suitable for vegans” eller lusläs innehållsförteckningen. Ägg och mejeriprodukter är inte veganska. 

Föredömlig märkning!


Det är lika bra att nämna gluten också, även om det inte har någon direkt koppling till att vara vegan. Allt som ofta får jag frågan om jag äter gluten och allt som oftast möts jag av förvåning. Gluten är vete och vete är en växt, alltså vegan. 

En biverkning av att vara vegan är att man blir duktig på att läsa innehållsförteckningar. Allergiämnen skrivs oftast med tjocka bokstäver. Och när man packar andra saker i fabriken står det oftast ”kan innehålla spår av nötter/mjölk/ägg/soja etc”. Här får man göra en personlig avvägning. Är man allergisk så är denna information livsviktig, självklart. För en vegan blir det ett beslut man fattar. Oatly packar några av sina produkter i Tyskland eftersom det inte finns någon annläggning i Sverige som inte är kontaminerad av mjölkprodukter. 

Jag lär återkomma i ämnet!

Drycker: Soja, ris, mandel, kokos, havre… vad är skillnaden?

Standard

Typisk syn i en medelstor matbutik

Vad är vad och när ska man använda det? En berättigad fråga, för till skillnad från traditionell komjölk kan man få mjölk med finess när man väljer växtmjölk. 

Rismjölk. Det är min favorit. Mild och utan någon särskild bismak. Fungerar utmärkt när jag bakar vetebröd, typ kanelbullar och kardemummaknutar. Smakat perfekt i teet, men visuellt blir det fel, rismjölken är helt enkelt inte tillräckligt vit i färgen för att ge rätt nyans åt teet!

Sojamjölk. Osötad, sötad och smaksatt. Något för alla smaker. Naturell använder jag den i bakning. Med vaniljsmak till flingor eller musli. Vaniljsmaken är verkligen stark, men det behövs för att ta bort sojasmaken som inte alla tycker om. Choklad är samma sak. Tycker man om det så behövs inget annat! Sötad sojamjölk fungerar på samma sätt. Om jag bakar en sockerkaka eller gör muffins så använder jag gärna sojamjölk med vaniljsmak. För kaffe och te-drickare finns iKaffe som är en söt och skummande kaffemjölk som är både proteinrik och riktigt god. 

Havremjölk. Egentligen är det lika illa som att köpa vatten på flaska när man köper havremjölk. Att göra sin egen är lite för enkelt, egentligen. (Läs hur man gör här!!) Men, man måste börja någonstans och en dryck gjord på svensk havre är ett bra ställe att börja på. Samma sak som med soja i övrigt, men med en mildare smak. Och Oatly har även de en kaffe & te dryck som heter iKaffe – helt perfekt för kaffe.  Kan absolut rekommendera att göra så kallade Overnight Oats på chokladmjölken – ser ut som en chokladboll och smakar gudomligt. 

Mandelmjölk. Fick ett uppsving med Chiapuddingens intåg. Perfekt kombination. Används annars precis som vanlig mjölk. Går att värma. Jag brukar använda mandelmjölk i matlagning. Blir en god smak av det. 

Kokosmjölk. Hittar man inte på den här hyllan utan bland de asiatiska livsmedeln. Används mest i dessert lch matlagning. 

Kokosvatten. Meningsfullt? Tja, lär vara en torstsläckare.