Lacto, ovo, vego, vegetariskt…

Standard

Halvfabrikat i kyldisken

Det är inte helt enkelt att hålla isär begreppen om man inte är invigd i vego-världen redan. Om någon ”bara äter växter” eller är ”vegan” så är det samma sak. Inga animaliska produkter. 

”Vego” används flitigt men är flytande. Det kan vara vegetariskt men det kan vara vegan. Fråga! Det är det enda sättet. 

På ”vego”-produkterna brukar det stå ord som ”lacto” (mjölk) och ”ovo” (ägg). 

När något är ”vegetariskt” så brukar det betyda lacto-ovo vegetariskt, dvs vegan med ägg och mjölkprodukter. Men strikt borde vegetariskt och vegan vara samma sak. Egentligen. 

Leta efter nån liten textruta som säger ”suitable for vegans” eller lusläs innehållsförteckningen. Ägg och mejeriprodukter är inte veganska. 

Föredömlig märkning!


Det är lika bra att nämna gluten också, även om det inte har någon direkt koppling till att vara vegan. Allt som ofta får jag frågan om jag äter gluten och allt som oftast möts jag av förvåning. Gluten är vete och vete är en växt, alltså vegan. 

En biverkning av att vara vegan är att man blir duktig på att läsa innehållsförteckningar. Allergiämnen skrivs oftast med tjocka bokstäver. Och när man packar andra saker i fabriken står det oftast ”kan innehålla spår av nötter/mjölk/ägg/soja etc”. Här får man göra en personlig avvägning. Är man allergisk så är denna information livsviktig, självklart. För en vegan blir det ett beslut man fattar. Oatly packar några av sina produkter i Tyskland eftersom det inte finns någon annläggning i Sverige som inte är kontaminerad av mjölkprodukter. 

Jag lär återkomma i ämnet!

Vad tänker du? Har du några frågor? Säg något!