Äntligen sommar

Sommarkvällar är något av det bästa jag vet. När det är vindstilla och ljummet i luften. Jag tänder lite rökelse och placerar i krukor kring bordet på altanen så att myggorna håller sig borta. Solcellslamporna lyser upp och först då känns det som att jag verkligen kan koppla av.

Sommarmat för mig är lätta rätter, inte nödvändigtvis enkla att laga men med få kalorier och rena smaker. Jag gillar när det är ordentligt med chili i också, hetta ute så väl som inne. Wokade nudlar med grönsaker och jordnötter är en typisk sommarrätt enligt mig. Men naturligtvis kommer en grillad burgare med tillbehör väldigt högt upp på listan – det är nåt särskilt med mat som blivit tillagad över en perfekt glöd (eller, kanske mer vanligt, öppna lågor, för alla vet att den perfekta glöden infinner sig precis när man grillat färdigt.

Anammas Formbara Färs var en gamechanger när det gäller att göra egna hamburgare. Tro mig när jag säger att jag hellre käkade en rostad macka med jordnötssmör än ännu en tråkig färdig burgare från frysdisken. Det finns inget att pigga upp dem med och att lägga dem på grillen gör varken till eller från. Men med den formbara färsen öppnade sig alla tänkbara dörrar för smaksättning, riktiga kryddor och ingredienser som fick mig att förstå att det är så här en burgare ska smaka, det är det här folk som äter kött menar med hamburgare…

Knepet med den formbara färsen, som nu finns i flera varianter och av flera olika producenter, är att låta den tina upp helt och sedan knåda den ett par minuter. Blanda i stekt lök, tomatpuré, miso, soltorkade tomater, chili, jalapeños… din egen fantasi sätter gränsen. Servera med hembakade bröd eller köpta. Fullkorn är näringsmässigt bättre än vitt bröd. Oavsett om sojafärsen är gjord på soja eller ärtor så behöver den fullkornet för att skapa det kompletta proteinet.

När jag såg Alpros grekiska yoghurt i kyldisken fördes tankarna till tzatziki, något jag ofta åt som vegetarian men aldrig ens försökt mig på nu. Sagt och gjort. Svensk gurka och färsk vitlök från bonden gjorde saken och det blev små kebaber av formbar ärtfärs, ugnsrostade potatisklyftor, kryddiga korvar, lök och solmogna tomater… sjukt gott och det kändes faktiskt som att vi var på semester, en liten stund i alla fall!

Till efterrätt blir det jordgubbar, hallon, rabarber, blåbär – och massor av glass. För några år sedan fanns det knappt en bråkdel av all den glass som finns ju, utbudet har vuxit enormt. Vilken glass som är godast är verkligen en smakfråga.

0 comments on “Äntligen sommarAdd yours →

Vad tänker du? Har du några frågor? Lämna ett meddelande!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: